torsdag 18 mars 2010

Decimering av Gädda gav bara Öring

Vi körde ett Decimerings-fiske efter gädda i min arrenderade tjärn idag. Efter att ha övervägt chanserna att en Öring skulle ta på angeldona så vart det till att knyta på Cirkelkrokar på angeldona. Vi provade även ett par don med en mycket liten angelkrok på och lite mindre storlek på agnen.(för att komma åt någon liten gädda). Men det blir sällan som man planerar....
Inte en enda Gädda kom det upp, men på ett av donen med liten angelkrok så fick Marcus en riktigt fin och välmående öring(PB på Öring för Marcus med 1.51kg). Den skadades ordentligt av angelkroken och fick bli en matfisk....(högtidligt att mumsa på ett PB). Det kom även upp en till Öring, denna vägde nog ca 5hg och tog på ett don med cirkelkrok och en betydligt större mört(Imponerande att en så liten Öring tar på en stor mört).
Även denna gång så visade Cirkelkroken sin överlägsenhet som C&R-krok. Fisken satt krokad helt perfekt i läppen och kunde återutsättas i god kondition.
Även vid fiske efter matfisk så kan det ju vara kul att själv avgöra om man vill behålla fisken eller ge den tid att "växa på sig" så fram för mera Cirkelkrokar.
Igentligen borde ju allt fiske där man har för avsikt att returnera fisken (C&R) ske med så "snälla" krokar som möjligt...

Dagens gäddfiske gick inte riktigt som planerat men, man får väl se avsaknaden av Gädda vid dagens Fiskevårdande angling/ismete som ett tecken på bra utförd decimering vid restaureringen i fjol...
Jag har börjat kolla på arrende av ytterligare ett par vatten där olovlig inplantering av Gädda har förstört för Öringen. Dessa vatten är dock mycket större och jag funderar nu på möjligheten att finansera en del av restaureringen med Guidat fiske i mindre skala.
Dessa vatten går inte att decimera lika bra som Tjärnen vi fiskade i idag(pga storleken). Men ev så skulle det fungera att först göra ett ganska stort uttag av större befintlig fisk, och sedan inplantering av en relativt stor stam av avelsfisk(öring 5 el. 6-årig) och iordningställande av lekområden. Kanske går det att få tillbaka en del av kostnaderna genom ett Guidat fiske(tex fluga från flytring) med chans på grov Öring.
Tungt i skolan nu igen... mycket att läsa innan Thailandsresan...bara 24 dagar kvar(varav 7 i Lofsdalen).
Längtar....
Ill be back....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar